Freestyle – en dans med poter

by Hilde Christina on November 29, 2011

Freestyle – en dans med poter

av Silje Heistein Lund

Ønsker du å trene inn et bredt repertoar av øvelser med hunden din? Vil du ha fokus på lek, dans og glede for både hund og eier? Da er freestyle definitivt noe for deg!

Hva er Freestyle?

Freestyle er en form for kreativ lydighet koreografert til musikk, hvor man setter sammen ulike atferder til et danseshow. I Norge ble grenen kjent for alvor i 2005, da Norsk Freestyleforening (NFF) ble dannet og media begynte å vise freestyleshow. Dette var altså en god stund etter Mary Ray ble kjent for sin oppvisning med tervueren Roxy i England i 1990.

Det tok ikke lang tid før stadig flere ble interessert i den spretne måten å trene hund på, og i 2010 ble freestyle godkjent som en offisiell hundesport i Norge.

 

Fokuset dreier seg rundt hunden, og det er viktig at det synes at den har det gøy og er motivert. Klikkertrening anbefales for å trene
inn øvelsene. Dette er en metode hvor vi forsterker all atferd vi vil ha mer av, og dermed fremmer en trygg, arbeidsglad og kreativ hund. Vi vil at hunden
jobber sammen med oss for å oppnå et gode, ikke for å unngå ubehag! Dermed legger freestyle vekt på hundens eget initiativ, og bedømmelsen baseres på
kreativitet, samarbeid og samkjøring med musikken. Det oppdages raskt hvis hunden er trent med metoder basert på korrigering og straff, for da får man sjelden fram den energiske, motiverte hunden vi ønsker å se i freestyle.

Det finnes ingen obligatoriske øvelser, og det er det som gjør det så morsomt og utfordrende med freestyle. Hunden skal kunne bevege seg
like godt på høyre som på venstre side av deg, og ved hjelp av target (gjerne fingertarget) lærer vi hunden å følge deg (og ikke godisen) inn i øvelsene. Senere skal øvelsene settes sammen, og passe til musikk.

Det skal være et oppvisningsprogram hvor øvelsene flyter fint sammen med musikken, hundens bevegelser og samspillet med fører. Fører skal ikke være i fokus, men passe inn i oppvisningen som en del av helheten.

Husk at når det kommer til triks, er mulighetene uendelige.
Kun fantasien setter grenser for hva du kan lære hunden din!  Her er et lite utvalg:

  • Slalåm mellom beina
  • Snurre rundt
  • Sitte bamse
  • Rulle rundt
  • Rygge i ring rundt fører
  • Bukke
  • Hoppe over en arm eller et ben
  • Stå på bakbena
  • Rygge ut fra fører

Valg av musikk

Det er vanskelig å velge ut det morsomste elementet i freestyle, men å underholde til musikk står høyt på listen. Du behøver ikke være en god danser for å delta i freestyle, her er det tolkning av øvelsene til musikken som er viktig. Både dine egne og hundens bevegelser skal samsvare med musikken, så det er noen faktorer som bør tas med i beregningen. Hvordan beveger hunden din seg? Er den liten, stor, rask, langsom, elegant eller vimsete? Hvordan beveger du deg? En Grand Danois’ bevegelser passer nødvendigvis ikke til samme musikk som er fin til en Border Collie, og en spretten låt er ikke alltid den beste for en fører som er dårlig til bens. Bruk tid til å finne den musikken som stemmer best for dere begge.

Musikken gir også et bilde av vanskelighetsgraden. Har man et tema som passer overens med teksten i musikken, er det mer krevende enn vilkårlige øvelser. Det er lov å kle seg ut, men antrekket skal ikke forstyrre hunden eller ta oppmerksomheten vekk fra den. Tenk helhet i sammensetning av øvelser, antrekk, bevegelser og musikk. Se for deg hvor morsomt det ville være å være pirater til temasangen til Pirates of the Caribbean?

Det er ikke rart hundene elsker denne frie formen for samspill sammen med eieren sin!

For hvem?

Det fine med freestyle er at alle kan bli med! Da man setter sammen sitt eget program, har man full frihet til å utøve freestyle på en måte som passer ekvipasjens personlighet, nivå, fysikk og ambisjoner. Du kan sette sammen et rolig, enkelt program eller et som er svært avansert, alt etter hva som passer for deg og din hund.

Da freestyle inneholder elementer fra de fleste andre hundesporter (grunnferdigheter, fart, presisjon, samarbeid), er det en stor fordel å trene freestyle i tillegg til annen hundesport. Freestyle kan også være til stor hjelp hvis man har nådd et treningsplatå hvor hunden har låst seg, fordi det store fokuset på motivasjon og glede kan hjelpe ekvipasjen til å løse opp en situasjon hvor man har stagnert. Freestyle kan med andre ord myke opp treningsdelen i andre områder. Hunden din vil få herlig mental stimuli, og fokuset på samarbeid vil gi dere et godt grunnlag som ekvipasje.

Freestyle-ekvipasjer skal vise glede og utstråling, noe som gir selve treningen et element som er viktig innen hundesport. Mennesker har godt av å lære å leke og ha det gøy sammen med hundene sine, i et sportssamfunn som ofte er preget av mer alvorstung prestisje.

 

Begynn å tren freestyle i dag – og hunden din vil elske deg!

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: