Hundetrening for dummies – del 1!

by Hilde Christina on January 5, 2012

Hundetrening for dummies del 1

Av Silje Heistein Lund

 

Denne serien tar for seg grunnleggende elementer i hundetrening, og kan være nyttige for deg som er fersk hundeeier – og for deg som vil friske opp gamle kunnskaper.

Hold avstand!

Hundene våre har ofte lyst til å hilse på andre hunder, og vi eiere tenker ofte at vi gjør hunden en tjeneste når den får lov til å hilse – de har det jo så gøy!

Men i mange tilfeller kan det være en uting å la hunden venne seg til at den skal hilse på alle den møter. Husk også nå i skisesongen at du ikke lar hunden din gå løs i skisporet, med mindre du har stålkontroll på innkalling. I fjor blogget jeg om en kjedelig hendelse, innlegget finner du her.

Ulemper for deg og hunden din

  • Det kan være vanskelig å lære hunden å gå pent i bånd, når den prøver å slepe deg over gaten hver gang den vil hilse. For ikke å snakke om hvis du snørekjører eller sykler med den…
  • Tenk sikkerhet – hele tiden! Du vet aldri hvordan din egen hund kan reagere på andre hunder, ikke minst hvordan den andre hunden er. Husk at det skal gjerne bare èn dårlig opplevelse til før du har en hund som har fått atferdsproblemer eller skader etter et ublidt møte med en annen hund. Skaff heller noen trygge lekekamerater til hunden din som du kjenner og som du kan avtale å slippe den sammen med. Det er ditt ansvar å se til at hunden din ikke utsettes for unødvendig fare.
  • Møtesituasjoner i bånd er uheldig av to grunner. Hundene kan vikle seg inn i båndene og skade seg, i tillegg til at det er unaturlig for hunder å møtes på den måten – posituren blir gjerne litt stram, noe som kan gjøre dem usikre.
  • Løse hunder går aldri rett mot hverandre, de går i bue rundt hverandre for å si «hei, skal vi hilse? Ikke noe problem, jeg er snill». Å gå direkte mot hverandre slik vi fører dem i bånd kan oppfattes særdeles uhøflig i hundeverdenen, og ende med bråk.

 

Ulemper for den andre hunden og føreren dens

  • Den kan hende den andre eieren trener hunden sin til å overse andre hunder, nettopp av overnevnte grunner. Det er fryktelig frustrerende når andre da lar hunden sin komme bort. Mye av treningen kan dermed være ødelagt for dem. Vis respekt.
  • Det er ofte vanskelig for folk å holde igjen hunden sin, særlig om de går på ski eller har en stor hund. Igjen er det da svært frustrerende når andre kommer bort med sine hunder.
  • Noen har hundeaggresive hunder, og det er da et mareritt hvis folk ikke respekterer at man sier «nei, ta vekk hunden din». Det kan ende med skader både for din og den andres hund.

Vær en ansvarlig hundeeier – hold avstand!

Bilde: Ross Andersen, GettyImages

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: